Na přelomu července a srpna jsem zůstal doma zcela opuštěn. Tedy zůstala mi kočka, křeček a rybičky, ovšem ty výroba mýdla ani nezajímá, ani při ní na ně nemusím brát ohledy. Kočka dostane žrádlo ráno, křeček večer a rybičky ráno i večer. A tak jsem této neopakovatelné situace využil a zabral jsem půlku bytu pro „velký mýdlový víkend“. Mnoho lidí, zejména pubescentů by očekávalo, že jsem obvolal známé a otevřel jsem si v podstatě hospodu a rušil noční klid. K ničemu takovému nedošlo, naopak. Pevně jsem obsadil strategické pozice v kuchyni všemi možnými potřebami pro mýdlaření.
Páteční podvečer. Při vidině této příležitosti mi dnes kurýrní služba dovezla 9,5 kg surovin – olejů, esencí, solí, barev. Tady bych je chtěl ocenit, protože jak slíbili, tak přivezli (jinak bych čekal do pondělí a bylo by po víkendovém mýdle). Navrhuji recepty. Připravuji si kombinace, aby vznikla téměř ucelená kolekce. Shlédnu několik videií s přípravou různých vzorů mýdel a pouštím se do toho.
Nejprve na řadu přichází pro mne netypicky pojmenované mýdlo Naše louka. Nelenil jsem a již asi před dvěma měsíci nasbíral se synem třezalku, jitrocel, kontryhel a řebříček. Usilovně jsem maceroval, což znamená, že jsem čučel na sklenice na balkóně a nyní přišla ta správná chvíle macerátů využít. Třezalkový olej na jedné straně, jitrocelový, kontryhelový a řebříčkový na straně druhé. Žlutá a zelená, typická naše louka. Přiznám, že výsledek jsem trochu dobarvil. Abych jej obohatil, přidávám ostropestřecový olej. Vzor se mi moc nepovedl, i když ve finále to zas tak špatný výsledek není. Některá mýdla jakoby měla dekor sovičky.
Následně se pouštím do mýdla pracovně nazvaného Modrásek. Čistě modré mýdlo, natož blankytné na triku ještě nemám. Měl jsem zajímavou směs éterických olejů – cist, citron, petitgrain, niaouli, levandule a lavendin. Skoro by mne ani nenapadlo smíchat citrusy s levandulí, ale souhra je překvapivá.
Už je večer a lenost vítězí. Tedy spíš únava. Ráno ovšem vstávám nabit energií a vyrážím do města dokoupit suroviny, které mi jaksi chybí. A taky jídlo, protože tvorba mýdla sama o sobě mnoho živin nedodá, zejména při míchání louhu.
Po návratu z města (a po obědě) se pouštím do dalších receptur.
Pocta včelám. Mýdlo, kterému jsem chtěl říkat Včelka, ale pak vítězí pojmenování pro latiníky - Apis. Připravuji si včelí vosk, med a propolis. Jinak jen olivový olej. Vlastně původně jsem chtěl udělat jen mýdlo z panenského olivového oleje, ale bál jsem se, jak to dopadne. Takže až někdy příště, proto jsem přidal včelí vosk. I tak je mýdlo poměrně měkké, uvidím, až dozraje. Připravit šlo krásně, do fáze stopy se dostalo během chvilky a pak pěkně hřálo.
Pak jsem se pustil do dlouho odkládaného experimentu vyrobit mýdlo ze smetany. Zrazovalo mě zejména to, jak to celé spočítat na mýdlařské kalkulačce, co se vlastně stane se smetanou, když se do ní dá hydroxid sodný. Aby dostalo trochu šmrnc, přidal jsem do něj brusinkový prášek a nemajíc brusinkovou silici vůni borůvka a ostružina. Inu, takové smetanové mýdlo s lesními plody. Prostě Brusinky ve smetaně. Je potřeba dodat, že tuto názvovou konstrukci bych si v latině netroufl sestavit.
A hned jak jsem umyl hrnce, pustil jsem se do dalšího mýdla. Limoncello - mýdlo citrusové, tedy mýdlo citrónové a pomerančové. Vedle základních olejů obsahuje olej z hroznových jader a ricinový olej, ale především jsem si na něm chtěl vyzkoušet vzor “skryté pírko”. Zkuste si na utube vyhledat “secret feather soap”, na videu postup nevypadá složitě, výsledek je úchvatný. V mém případě to bude ještě znamenat nějaký ten trénink. Zábrany se totiž v průběhu nalévání nesmí pohnout ani o milimetr, při vyndavání asi hraje roli rychlost, spíš pomalost. Zvolil jsem jednoduchou kombinaci barev - zelenou a žlutou, která měla namísto pírka navodit dojem zelené větvičky zakončené květem. Inu, po rozřezání se moc nepovedl záměr, ale když ho nikomu nebudete říkat, esteticky je i tak výsledek docela dobrý.
Ač parné léto, poslední sobotní mýdlo bylo přípravou na Vánoce. Skořicovo-badyánové mýdlo, mnou zvané Illicium. Vyrobeno již podruhé, avšak tentokrát lité na plech. Na povrchu s červeno-zeleným dezénem, tak typicky Vánočním. Ještě za čerstva před ztuhnutím jsem jej dozdobil badyánem, skořící či hřebíčkem. A neb je to mýdlo vánoční, výživovou složku tvoří mandlový olej. Takže až se zima zeptá, co jsem dělal v létě, mohu směle říci, že jsem se na ní pečlivě připravil. Ono totiž hřeje. Samotná vůně zahřívá, energizuje. Když k němu přidáte svíčku, tak koupelnu navštíví i Ježíšek. Navíc po rozřezání jsem ještě vláčné odřezky prohnětl a z těchto zbytků, co jindy končí ve stoupě, vykrájel anděly. Ještě nevím, zda jimi ozdobím stromeček nebo je přidám na dárky.
Neděli jsem zahajoval již trochu unavený a tak jsem si dal dopolední pauzu. Ale odpoledne, když jsem se dobře vyspal po obědě, přišla chvíle na solné experimenty. Již jednou jsem vyrobil mýdlo s himalájskou solí, nyní jsem přidal sůl z mrtvého moře. Mýdlo Himalaya má krásný růžový nádech a přidávám do něj vůni červeného rybízu. Do mýdla Mrtvé moře jsem přidal namísto vůně řasu Laminárii. Jak to mýdlo teď zraje, voní skutečně jako vítr od moře - tou solí a tou chaluhou, takže koupat se s ním bude fakt navozovat pocit koupání v moři. Alespoň myslím.
Solné mýdlo je specifické tím, že aby vůbec kvůli obsahu soli pěnilo, obsahuje velký podíl kokosového oleje. A aby to bylo solné mýdlo, tak sůl tvoří polovinu hmotnosti olejů. Po přidání soli okamžitě zhoustne, sůl i když jemně mletá, je totiž jaksi méně tekutá než olej či voda. To není moc překvapivé, že ano.
Bohužel, tentokrát se někde stala chyba. Tedy udělal jsem chybu. Protože a jelikož bylo vedro, že i psi měli suché jazyky, solné mýdlo mi ztvrdlo na kámen. Nedostal jsem se k tomu, že bych jej rozřezal, dokud v něm bylo aspoň trochu vlhkosti a tak, když jsem jej chtěl rozřezat, bylo tak tvrdé, že se lámalo, drolilo, dalo se spíš sekat, možná obrábět na soustruhu. Takže z nich mýdlo nebude. Ale vyzkouším náhradní řešení, rozdrtím ty dva špalky a budu mít solno-mýdlovou drť, kterou lze dát do koupele. Bude ovšem vhodné pouze do vany.
Poslední, které jsem v tomto velkém mýdlovém víkendu zvládl, bylo čokoládové Cacao. Mýdlo celkově sladěné. Kakaové máslo. Olej z vlašských ořechů. Mandlový olej. Kvalitní kakao. Ricinový olej. Zkusil jsem ho dekorovat vzorem tiger swirl. Postupně jsem vrstvil čistou mýdlovou, kakaovou a žlutým jílem zbarvenou mýdlovou hmotu. Voní tak krásně, že k němu budu muset dát výstražnou cedulku, že se nejedná o čokoládu k jídlu.
Po rozřezání teď zraje přes devadesát mýdel. Až dozrají, udělám etikety a aspoň něco zabalím, přibudou i detaily a recepty.